Pr. 1.17
Pr. 1.78. ábra szerinti desztillálókészülék, 25 cm3-es mérőlombik
kannás bor
Állítsuk össze a Pr. 1.78. ábra szerinti desztillálókészüléket. Mérjük meg a bor sűrűségét mérőlombik segítségével (kalibrációt nem kell végezni, fogadjuk el a lombik térfogatát pontosan 25 cm3-nek). A szedőlombikba töltsünk mérőhengerrel kimért 30 cm3 desztillált vizet, jelöljük meg a folyadékszintet majd mosogassuk szárazra a lombikot. A berendezés adólombikjába öntsünk 125 cm3 bort (főzőpohárral elég kimérni), és tegyünk bele néhány szem horzsakövet. Indítsuk el a hűtővizet majd kezdjük el azbesztlapon keresztül melegíteni az adólombikot (vízfürdőt beállítani nem szükséges). A forrás megindulásától kezdve két percenként írjuk fel a hőmérsékletet. Ha a szedőlombikban összegyűlt 30 cm3 párlat, öntsük a desztillátumot tiszta főzőpohárba (az adólombik melegítését zavartalanul fenntartva). A párlatfrakció szedésekor jegyezzük fel az időt és a hőmérsékletet. Győződjünk meg róla, hogy a párlat a labor hőmlérsékeltére hűlt, majd mérjük meg a sűrűségét. Ha a párlat második frakciójának térfogata is elérte a 30 cm3-t, állítsuk le a fűtést, és mérjük meg ennek sűrűségét is. Mérjük meg végül a desztillációs maradék, az ún. fenékpárlat sűrűségét, miután a labor hőmérsékletére hűtöttük. Ne feledjük az egyes sűrűségmérések között a mérőlombikot szárazra mosogatni.
Általános kémiai tanulmányainkban a savak és bázisok fogalmának többféle definíciójával találkozunk. Itt a Brønsted-féle definíciót használjuk, amely szerint a savak hidrogénion-leadásra, a bázisok hidrogénion-felvételre képes anyagok. A víz savként és bázisként viselkedik egyszerre, előbbi reakció révén OH–-ionok, utóbbi révén protonok képződnek. Tiszta vízben a H+ és OH– ionok mennyisége nagyon kicsi (10–7mol/dm3). A vizes oldatok kémhatása attól függ, hogy a OH–- vagy a H+-ionok vannak-e többségben. Megfelelő anyagokkal (ún. indikátorok) az oldat kémhatása megállapítható. A sók is lehetnek savas ill. lúgos kémhatásúak, hidrolízis (vízzel való reakció) révén. Erős savak gyenge bázisokkal alkotott sói (pl. HCl + NH3 =NH4Cl) savasan, míg erős bázisok gyenge savakkal alkotott sói ( pl. CH3COOH + NaOH = CH3COONa + H2O) lúgosan hidrolizálnak. A hidrolízis számítását a sav–bázis egyensúlyok kapcsán tanuljuk majd, most csak a jelenséggel ismerkedünk.
Pr. 8.4.1. Sóoldatok kémhatása (a sóoldatokon kívül vizsgáljuk meg a reagens HCl, NaOH, ammónia és nátrium-acetát kémhatását is)
Az elvet a következő kémcsőkísérletekkel szemléltetjük:
Írjuk fel az észleléseket és a reakcióegyenleteket!
Az oldal készítője: Frigyes Dávid, egyetemi adjunktus (© 2006-2008.) Utolsó módosítás: 2017. 11. 03.